вторник, 22 декември 2009 г.

Червената боровинка : защо е полезна за здравето ни!


Знаели ли сте, че червените боровинки са полезни за здравето. Ако не, не се притеснявайте, това е ново откритие. Досега не е било известно червената боровинката да има здравословни предимства, затова тук ще обсъдим именно тези нейни качества.
Червените боровинки са малки плодове, които растат в планинските райони, предимно на умерен климат. Казва се, че ако се яде цяла, сокът й не е сладък. Съставките й, които са важни за здравето, са:


  • Проантицианидини

  • NDM

  • Антиоксиданти
Тези съставки на червената боровинка я правят наистина лечебна, без никакви странични ефекти. Нека разгледаме как те помагат в борбата с различните болести.

Лечебните сили на червената боровинка :

Основните здравословни ефекти на боровинката се крият в това, че тя доставя успокоение при проблеми и нарушения в уринарния тракт. Проантоцианидините пречат бактериите да се промъкват в тракта и ни помагат да се отървем от уринарните оплаквания. Опасните бактерии имат форма, благодарение на която, те лесно могат да се залепят към уринарния тракт. Проантоцианидини променят формата на тези бактерии и те не могат да си възвърнат способността за прикрепяне. По този начин бактериите не могат да засегнат нито уринарния тракт, нито пикочния мехур, нито матката. Открито е и че червената боровинка има също подобни сили и с бактериите, които се налепват по зъбите и в стомаха.


  • Тъй като е плод, червената боровинка съдържа и антиоксиданти, които всъщност са антиоксидантни феноли, които имат флаваноиди, предпазващи човешкото тяло от често срещани сърдечно-съдови болести и от атеросклероза. Червените боровинки предпазват от кръвосъсирване и от последователни сърдечни удари. Те помагат на тялото и доставят такива нутриенти, каквито предлагат спанака, гроздето и всички зелени зеленчуци. Боровинките предотвратяват растежа на язви и тумори в стомаха, лимфите и белите дробове.



  • Червените боровинки са полезни и в предпазването от рак, тъй като имат проантоцианидини, които имат поведението на анти-карциногенни агенти и действат по подобен начин.



  • Тези плодове имат сила, предпазваща от вредни вируси, оосвен от бактериите. Те се борят с вируса simplex-2, който е отговорен за появата на язви, възпаления на мозъка и генитални възпаления.



  • Червените боровинки съдържат и Витамин С, който е хранителен за здравето и първоначално се е смятало, че той отговаря за предпазването от бактерии.



  • Смята се, че червените боровинки помагат и за изостряне на ума и че предпазват от различни форми на неврологични нарушения.



  • Червените боровинки имат потенциала да спират образуването на камъни в бъбреците, тъй като съдържат хининова киселина в изобилие.



  • Червените боровинки помагат и за спиране, или редуциране ефектите на стареенето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар