сряда, 9 декември 2009 г.

Карнитин (Л-карнитин)....Това обаче, далеч не е всичко...

Какво е това?

Л-карнитинът, или накратко- карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличиeто на витамините В6, ниацин, С , както и желязо, и аминокиселината метионин.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Основната функция на Л-карнитина е да служи като "совалка", която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като "гориво" за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-Карнитинът е двойно веднъж вкарва мазнината в клетката и веднъж извежда ненужните продукти.

Кои са препаратите, които са основен източник на L-карнитин?

Обичайно L-карнитина се продава като самостоятелна хранителна добавка, или като съставна част на препаратите, намаляващи телесните мазнини (фет-бърнъри). Освен L-карнитин, възможно е карнитин да се предлага и под друга форма - Ацетил L-Карнитина. Според някои публикации, ацетила разгражда мазнините дори по добре от самия карнитин. За съжаление, при детайлно разглеждане на Цикъла на Кребс това е било опровергано. Ако видите пък добавки, в които има DL-Kарнитин е добре да знаете, че това е карнитин смес от двете си форми. DL-Карнитинът е много по-лесен за произвеждане и съответно по-евтин, но той не само не е ефективен толкова, колкото L-карнитина, но е и много по-опасен. В последните няколко години интензивно текат разработки по производство на L-карнитин, който е свързан с определени аминокиселини - изследователите твърдят, че неговата усвояемост и ефективност ще бъде многократно по-висока. Въпрос на време и на личен опит е да видим дали ще се окажат прави.

Кои са храните, които съдържат L-карнитин в най-голямо количество?

L-Карнитин има най-много в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, а в още по-малки в плодовете и зеленчуците. При здрав човек 75% от необходимия L-карнитин би следвало да се осигури от храната, а останалите 25% да се синтезират от тялото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар