сряда, 9 декември 2009 г.

КЛА (CLA) : Научете повече за CLA (Conjugate linoleic acid)

Причина за появата на този тип препарат са изследванията, направени от Майкъл Париза от Университета в Уинсконсин - Мадисън върху канцерогенния ефект на различни мазнини. При първоначалните опити върху лабораторни животни (мишки и плъхове), поставени на експериментална диета изцяло само с CLA, се установило след дисекцията им, че е налице значително увеличение на мускулната тъкан и намаляване на мастната. Това определило и тяхното бъдещо комерсиално приложение в сферата на фитнеса и бодибилдинга. Било открито също, че прилагането на CLA в дози от 0,1-1% от дневната диета на мишките има добър антиканцерогенен ефект при тумори на млечната жлеза. По-късно изчисленията и изследванията при хора показали, че количества в тези рамки са силно завишени, а ефект се наблюдава и при прием на много по-малки дози. До преди 5-6 години CLA основно се срещаше като търговските имена "Clarinol" на Loders & Croklaan (Holland) и "Tonalin" (USA), но днес много фирми ги произвеждат. Рекламата му днес е много интензивна и освен споменатите вече ефекти се говори и за протективни функции спрямо рак на простатата и кожата (включително меланома).

Какво всъщност представляват препаратите с CLA (C18H32O2)?

Това са триглицериди, в които се намират два изомера на сперегнати диени на линоловата киселина. По-важно е да се знае за тези изомери - c-9, t-11 (цис-9, транс-11) и t-10, c-12 (транс-10, цис-12), че са застъпени в съотношение 60% : 40% помежду си. При някои фирми отношението е 50% : 50%, но именно в това се състои патентът на отделните производители. В търговските продукти естестествено, в триглицеридната форма не се съдържа 100% CLA (често те са с около 80% и по-рядко 60% от общите мастни киселини), а има и други мастни киселини (предимно ненаситени), които по-скоро се използват като "пълнители". Според твърденията на някои фирми продуктът е натурално получен от олио от шафран. Аз лично не съм убеден, че могат да се получат такива количества триглицериди в промишлен мащаб от натурални източници и според мен се прибягва и до ензимна синтеза - естерификация на глицерол със смес от ненаситени масни киселини с преобладаване на CLA.

Природни източници :

Основно се среща в някои масла, но ние го приемаме най-често чрез консумацията на говеждо и телешко месо, от краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни. Наблюдавана е право-пропорционална връзка между храненето на тези животни с житни растения и на количеството на CLA в млякото, но като цяло те са в незначително количество спрямо ефективната доза от 3.4 гр за зрял човек. В организма им CLA се е получила при структурна промяна на LA (linoleic acid = линолова киселина).

Около CLA напоследък доста се шуми. Хората масово разпитват за това вещество, макар да нямат понятие какво прави, как го прави, откъде идва и по колко следва да се взима. Този материал цели да изясни най-важното за свързаната линолова киселина накратко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар