понеделник, 18 януари 2010 г.

Креатин

Креатинът е един от най-популярните и ефективни суплементи, използвани от културистите. Използван като добавка към диетата на културиста, той спомага за бърз и сериозен напредък в мускулното развитие на трениращия.

Креатинът представлява аминокиселина, която се състои от три свързани аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Установено, че 95% от общото количество креатин в тялото ни под формата на креатин-монохидрат и креатин-фосфат се съдържа в мускулната тъкан. Ролята на креатина в организма е свързана с процесите на мускулното съкращение. Основен източник на енергия за него се явява аденозинтрифосфатът (АТФ), който се разгражда до аденозиндифосфат (АДФ). Съдържанието на АТФ в мускулите е малко и когато е необходимо да се извършва по-продължителна мускулна работа, той трябва да се ресинтезира бързо. Възстановяването от АДФ до АТФ в анаеробна фаза се извършва с помощта на креатинфосфата (КФ).
Основната функция на креатина е увеличаването на енергийния резерв в мускулите, което води до повишаване на мускулната сила и издръжливост и до натрупване на мускулна маса. Креатинът способства за провеждането на по-интензивни тренировки / не се нуждаете от големи почивки между сериите/, ускорява възстановяването на мускулатурата между тренировките, както и спомага за предотвратяване процесите на разпад (катаболизъм) на мускулната тъкан. Последните проучвания показват, че продукта ускорява процеса на изгаряне на мазнините, като в същото време съдейства за изграждането на чиста мускулна маса.

Най-добри резултати се постигат, когато креатинът се приема на два етапа.

Първият се нарича "зареждащ" и се препоръчва на всеки, който взема добавката за първи път. Изразява се в снабдяване на мускулите с креатин, като продължителността му варира от 4 до 7 дни, през които се вземат 20-30 грама на ден комбинирани с вода или плодов сок. След това започва вторият етап, през който се взимат 5 -10 грама на ден, за да се поддържат мускулите заредени.

Съществува и друг метод за приемане на креатина, при който няма зареждащ етап, а просто се започва с дози от 5 до 10 грама дневно.Основните хранителни източници на креатин са месото (особено телешкото) и рибата (херинга, сьомга, риба тон и др). Един килограм месо съдържа около 4 - 5 грама креатин, но не всеки трениращ може всекидневно, и то в определена част от деня, да приема такива количества храна, за да задоволи дневните си нужди.
Именно това налага приема на креатин под формата на хранителна добавка най-вече от спортисти, занимаващи се със силови спортове, при които това количество трябва да се приема във времето преди или след тренировка, в зависимост от спецификата на спорта и тренировъчната фаза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар