понеделник, 18 януари 2010 г.

L-карнитин

L- карнитинът е класифициран като витаминоподобно вещество, което се намира във всички тъкани, като най-високите му концентрации са в скелетната мускулатура и миокарда. Те са и най-силно зависими от него. Като естествена съставка на клетките той играе основна роля в производството и транспорта на енергия.

L-карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличиeто на витамин В6, витамин С, ниацин, желязо и аминокиселината метионин. Основната функция на L-карнитинът е да пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като "гориво" за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-карнитина. След като молекулата мазнина бъде изгорена от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-карнитина е двойно - първо вкарва мазнината в клетката, като впоследствие извежда ненужните продукти.

L-карнитинът участва в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите и блокира вещества, които нарушават клетъчната стена. Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини.

L-карнитинът може да се намери в два варианта - течен и на капсули (таблетки). Течният се усвоява по-бързо и е по-подходящ за прием непосредствено и по време на самата тренировка, докато този на капсули или таблетки е с по-бавно действие.

L-карнитинът е хранителна добавка намираща широко приложение в спорта основно за повишаване метаболизма на мастните киселини при тренировки с аеробна насоченост и като кардиопротектор. С тази цел се предписва и на хора с наднормено тегло. Приет 30 мин преди тренировка, той подобрява издръжливостта на организма при продължителни и тежки натоварвания. Доказано е, че количеството приет L-карнитин определя скоростта, с която организмът изгаря мазнините, поради това употребата му преди аеробно занимание (аеробика, крос и др.) е отлично средство за борба с излишните мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар